Tırnak yeme hastalığı Onikofaji nedir
Tırnak yeme hastalığı Onikofaji nedir
Tırnak yeme hastalığı Onikofaji nedir
Tırnak yeme hastalığı Onikofaji nedir
Halk dilinde tırnak yeme rahatsızlığı olarak bilinen onikofaji hastalığıyla ilgili uyarıda bulunan uzmanlar, tırnak yemek hastalığının psikolojik kaygılar nedeniyle olsa da birçok enfeksiyonel hastalıkla birlikte Covid-19'a neden olduğunu söyledi.
Günümüzde birçok kişi, tırnak yeme rahatsızlığından muzdarip durumda ve kurtulmak için çareler arıyor. Aslında tırnak yemenin altında yatan nedenlerin çözümü ile birlikte bu alışkanlıktan vazgeçilmesi de mümkün..
Peki tırnak yeme alışkanlığı onikofaji nedir, altında yatan sebepler neler? Tırnak yeme alışkanlığının yol açtığı tehlikeler neler? İşte detaylar..
ONİKOFAJİ ( TIRNAK YEME ALIŞKANLIĞI) NEDİR?
Tırnak yeme, el tırnaklarının etrafındaki deriyi yeme, el ve ayak tırnaklarını koparma, kemirme ve ayak tırnaklarını yeme, çoğunlukla 3-4 yaşından itibaren başlayan bir tür davranış bozukluğu ya da dürtü kontrol bozukluğu olarak tanımlanabilir.
Nadiren bebeklik döneminde, 5 aylıktan sonra da başlayabilen bu durum çocuğun, ebeveyninin sunduğu güvenli ortandan çıkıp yeni bir sosyal ve fiziksel çevreyle karşılaşmasına bağlı olarak görülür.
TIRNAK YEME NEDENLERİ NELERDİR?
Tırnak yeme, halk arasında bir tür güvensizlik belirtisi olarak görülse de tırnak yeme sebepleri oldukça farklı olabilir.
Kişinin duygu durumundaki değişikliğe verdiği tepki olarak başladığı düşünülen tırnak yeme alışkanlığının temel nedeni kesin olarak bilinmese de yapılan çalışmalar aşağıda sıralanan nedenler üzerinde yoğunlaşmıştır:
Bebeklik Dönemi: Bebekliğin 5. ayından sonra başlayan tırnak yeme alışkanlığı çoğunlukla parmak emme ile başlayabilir.
Öğrenilmiş Davranış: Anne ve babası tırnak yiyen çocuklar, ebeveynin bu davranışını taklit ederek tırnaklarını yiyebilir.
Genetik Faktör: Duygu durumundaki ani değişimler, kaygı bozuklukları ve anksiyeteye bağlı olarak görülen tırnak yeme hastalığı, bu gibi rahatsızlıkların genetik geçişi ile bağlantılı olabilir.
Psikolojik Nedenler: Kişinin yaşadığı, gerilim, kaygı, üzüntü, korku, öfke ve sıkıntı gibi duygular, tırnak yeme hastalığına neden olabilir. Kişinin sosyal ve fiziksel çevresindeki ani değişim, kişinin kendini güvensiz hissetmesine yol açabilir. Kişi bu durumla tırnak yiyerek baş edebiliyor olabilir.
Ailenin otoriter ve baskıcı olması, çocuğun eleştirilmekten ve cezalandırılmaktan duyduğu kaygı, aile içinde değersiz hissetme, ilgi ve sevgiden yoksun geçen çocukluk dönemi, iletişim problemleri de tırnak yeme alışkanlığına yol açabilir.
TIRNAK YEMENİN ZARARLARI NELERDİR?
Tırnak aralarına dolan organik artıklar, kir, yemek artıkları, bakteri, virüs, parazit gibi mikroorganizmalar ile istenmeyen ürünler ağız yolu ile alınarak hücre içerisine geçiş yapabilmekte ve geri emilim ile kana da karışarak başta karaciğer, kalp, böbrek ve beyin olmak üzere pek çok doku ve organa geçerek tüm vücudu sistemik olarak enfekte edebilmektedir.
Ellerin yıkanmaması, dezenfekte edilmemesi ve tuvalet hijyenine dikkat edilmemesi, başta paraziter hastalıklar olmak üzere bağışıklık sistemini düşüren ve uzun süren tedaviler gerektiren pek çok enfeksiyonel hastalıklara sebep olabilmektedir.
Tırnak ve çevresindeki dokunun kötü görünmesi, kişinin kendisini kötü hissetmesine, kaygılanmasına, öz güveninin azalmasına neden olarak sosyal hayatını olumsuz anlamda etkileyebilir.
Uzun dönemde tırnak yatakları zarar görerek tırnak düşebilir. Tırnak yiyen kişinin tırnaklarını yutması durumunda, mide enfeksiyonu gibi rahatsızlıklar görülebilir.
TIRNAK YEMEKTEN KURTULMAK İÇİN ÖNERİLER
Tırnaklarınızın biraz daha uzun olduğunu fark ettiğiniz anda, onları kesin. Küçük, henüz uzamamış tırnaklar bile kesilmeli ve ısırılmamalıdır.
Acı bir tada sahip oje kullanın. Bu çok güçlü, uzun ömürlü bir tada sahip güvenli bir kimyasaldır. Uygularken, tüm tırnağınızı çevresindeki ciltle birlikte kapladığınızdan emin olun.
Tırnak yemeye meyilli olduğun zamanlarda ellerini başka bir şeyle oyalanın.
Tırnaklarınıza esansiyel yağlarla bakım yapmayı deneyebilirsiniz. Limon ve şeker peelingi yapabilirsiniz.
Güçlü, sağlıklı tırnakları sürekli gözünüzde canlandırın. Hatta güzel ellerin resimlerini duvarlara asın. Size motive edecektir.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.