BUDANAN AĞAÇLAR VE BİÇİLEN OTLAR DOĞAYA GÜBRE OLARAK GERİ DÖNÜYOR

Tarsus Belediyesi, kentte yaptığı budama faaliyetlerinden elde edilen ağaç, çiçek ve benzeri bitkisel artıkları makinelerle öğütüp, gübreye dönüştürüyor.Doğa ve Çevre dostu Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan’ın verdiği talimatla Tarsus’un park ve bahçelerinde budanan ağaçlar ve biçilen otlar öğütülerek doğaya geri kazandırılıyor.

Yapılacak olan çalışma ile 'çubuk kırma' ve 'dal kırma' kimi yerde de 'ağaç yongalama' işlemi yerinde öğütülüp, toprağa karıştırılarak binlerce liralık gübre tasarrufu sağlayacak. Aynı zamanda proje ile doğal gübre üretimi de artmış olacak.

Ülkemizde geri dönüşümü son derece az olan bitkilerin; organik atıklarının yakılması yolu ile imhası hava kirliliğine ve vahşi depolamaya alınması ekonomik kayıplara yol açarken, öte yandan imhası sırasında oluşabilecek olan hastalıklarında önüne geçecek.

Sterilize edilecek olan ve işleme tabi tutulan bitki artıkları, spor alanlarında, yürüyüş yollarında, çocuk oyun alanlarının zeminlerinde ve yeni yeşil alan peyzaj düzenlemelerinde toprakla karıştırılarak ayrıca değerlendirilmiş olacak.

Ayrıca parklarda biçilen otların atıkları, pazar atıkları ve mutfak atıkları kompost makinasında işleme tabi tutulduktan sonra bitki üretim alanlarında değerlendirilecek.

 

‘’YILLIK ORTALAMA EN AZ 50 BİN M³  KAZANIM HEDEFİMİZ VAR’’

 

Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan, çalışmaların neticesinde; yıllık yaklaşık 50 bin m³ bitkisel atık işlenerek toprağa yani doğaya geri kazandırılacak. Budanmış ağaç dalları, yaprakları ve biçilen çim gibi atıklar ufak parçalara ayırılarak kompost haline gelmesine olanak sağlanacak, dedi.

 

‘’ÖĞÜTÜLEN BİTKİ ARTIKLARI TOPRAĞA FAYDA SAĞLAYACAK’’

 

Bitkisel atıkların öğütülmesi ile elde edilen ürünler fermantasyona uğratılarak toprak yüzeyine serpileceğini söyleyen Başkan Bozdoğan; topraktaki organizmaların canlılığını koruyarak toprak neminin muhafazasına, havalanmasına, erozyonun ve hastalıkların önlenmesine yardımcı olacağını bildirdi.

Başkan Bozdoğan; protein değeri yüksek olan bu organik kompostun verim artışı sağlamasının yanı sıra, çevrenin zirai atıklardan temizlenmesi ve çevre kirliliğinin önlemesi gibi önemli faydalarının da olacağını ifade etti.